Ξινόχονδρος Κρήτης

Κωδικός προϊόντος: 228c9029fa7f Κατηγορία: Ετικέτες: ,

Περιγραφή

Ένας τύπος τραχανά,που παρασκευάζεται παραδοσιακά στην Κρήτη επί αιώνες,είναι ο ξινόχονδρος.Το όνομά του είναι σύνθετο.Το αποτελούν οι λέξεις «ξινός» και «χόνδρος» εξαιτίας του γεγονότος ότι το ξινό γάλα και ο χόντρος αποτελούν αποτελούν τις πρώτες ύλες παρασκευής του ενώ η γεύση του είναι όξινη.Είναι εύγεστη,υγιεινή και θρεπτική παραδοσιακή τροφή που χρησιμοποιείται κατά πολλούς τρόπους και αποτελεί μέρος πολλών φαγητών και θεωρείται ότι έχει θεραπευτική αξία σε ορισμένες παθήσεις και δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος.Μπορείτε να δοκιμάσετε ξινόχονδρο από κατσικίσιο γάλα, και χόνδρο(στάρι σπασμένο) από ένα μικρό χωριό της Κρήτης,τον οποίο θα βρείτε σε σβώλους.Mαγειρέψτε τον  σαν σούπα, μέσα στα γεμιστά,με ζυμαρικά ή πατάτες.Μια ευεργετική παραδοσιακή τροφή για παιδιά και μεγάλους!Ο πιο διαδεδομένος τρόπος κατανώλησης είναι σούπα με κρέας οπου θα χρειαστείτε:1 ποτήρι ξινόχονδρο,1 κιλό κρέας(αίγα,ζυγούρι,χοιρινό ή κοτόπουλο),αλάτι,πιπέρι.Βράζουμε καλά το κρέας με λίγο αλάτι μέχρι να ψηθεί.Το κατεβάζουμε από την φωτιά,σουρώνουμε το ζουμί και το ξαναβάζουμε στην φωτιά προσθέτοντας επιπλέον νερό για να μπορεί να γίνει η σούπα(να μην είναι πηχτό το φαγητό).Αφού πάρει μια βράση προσθέτουμε τον ξινόχοντρο.Το αφήνουμε να βράσει 10-15′ μέχρι να ψηθεί και η σούπα είναι έτοιμη.Μπορούμε να βράσουμε μαζί με τον ξινόχοντρο και λίγο ρύζι αν θέλουμε.Μια χειμωνιάτικη συνταγή που θα σας κρατήσει ζεστούς τις κρύες μέρες.Πωλείται με το κιλό και το βρίσκεται τέλη καλοκαιριού μέχρι εξαντλήσεώς του.

error: Content is protected !!