Kεφαλογραβιέρα Κεφαλλονιάς πικάντικη

Κωδικός προϊόντος: 46ae0b5991da Κατηγορία:

Περιγραφή

Ιδιαίτερα πικάντικο και αλμυρό τυρί από την Κεφαλλονιά,ιδανικό για ούζο και μεζέδες.Από τα κυριότερα επιτραπέζια τυριά αλλά και για τρίψιμο στην Ελλάδα.Όπως υποδεικνύει και το όνομα,πρόκειται για ένα τυρί ανάμεσα ανάμεσα στο κεφαλοτύρι και την γραβιέρα.Είναι ένα σκληρό τυρί στην υφή,με πολλές μικρές τρυπούλες και στην γεύση είναι έντονα πικάντικο με ένα ωχρό εκρού χρώμα.Παρασκευάζεται με συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος(που να μην ξεπερνάει το 20% του συνόλου).Το γάλα που χρησιμοποιείται για την  κεφαλογραβιέρα πάντοτε παστεριώνεται και κατόπιν εμπλουτίζεται με συστατικά που βοηθούν στην πήξη της.Μόλις προστεθεί η πυτιά πήζει σχετικά γρήγορα,μέσα σε περίπου μισή ώρα.Το τυρόπηγμα κόβεται,κατόπιν ανακατεύεται περίπου 20 λεπτά,αλλά σε υψηλότερη θερμοκρασία μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή πυκνότητα.Κατόπιν αφήνεται να σταθεί,,συλλέγεται και τοποθετείται σε καλούπια στρογγυλά σαν ρόδες,όπου πιέζεται και γυρίζεται σχεδόν κάθε ώρα για 24 ώρες.Οι ρόδες κατόπιν τοποθετούνται σε άλμη για δύο ημέρες,και μετά τις αφήνουν να ξεραθούν αλατισμένες και γυρίζοντάς τες,για περίπου δύο μηνών.Ωριμάζει τουλάχιστον για τρείς μήνες αλλά η συγκεκριμένη είναι ωριμασμένη για περίπου ένα χρόνο.Υπέροχο τυρί για τα ζυμαρικά σας,για το ουζάκι ή την τσικουδιά σας,αλλά και ιδανικό για σαλάτες πράσινες αφού στην γεύση του θυμίζει ιταλική παρμεζάνα.Καταναλώστε το με ντοματίνια,πράσινα λαχανικά,απάκι,καρύδια και ξύδι βαλσάμικο κάνοντας μια υπέροχη σαλάτα και απολαύστε την πικάντικη γεύση του!!Από τα Μακρυώτικα Κεφαλληνίας.

error: Content is protected !!