Μαλοτήρα

Κωδικός προϊόντος: 8896c58071f4 Κατηγορία:

Περιγραφή

Η μαλοτήρα ή καλοκοιμηθιά ήταν πάντα βοτάνι φαρμακευτικό αλλά και πρωινό ρόφημα για τους κατοίκους της Δυτικής Κρήτης όπου φυτρώνει στα βουνά της (Λευκά ‘Όρη και Ψηλορείτης) σε υψόμετρο πάνω από 900μ, ενώ λείπει από την Ανατολική Κρήτη με αποτέλεσμα η χρήση της εκεί να απλωθεί μετά τον τελευταίο πόλεμο. Οι Βενετοί κατακτητές της Κρήτης έμαθαν από τους Κρητικούς τη χρήση του φυτού κατά των κρυολογημάτων, στις παθήσεις του στομάχου και τις παθήσεις του αναπνευστικού και της έδωσαν το όνομα «maletira» από την ιταλική λέξη male = αρρώστια και το ρήμα tirare= σύρω εκφράζοντας έτσι την εκτίμηση τους στις θεραπευτικές ιδιότητες του κρητικού φυτού. Σύμφωνα με την ετυμολόγηση αυτή ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε την καθιερωμένη γραφή από «μαλοτήρα» σε «μαλοτίρα» για την ορθότερη απόδοση της ελαφρά παραφθαρμένης ιταλικής ονομασίας. Κατά μία άλλη ετυμολόγηση η λέξη προέρχεται από το μαλλωτός=μαλλιαρός, λόγω της εμφάνισης των φύλλων και στελεχών της που καλύπτονται από πυκνό χνούδι.

Αντιφλεγμονώδες,βακτηριοστατικό,αντιοξειδωτικό,αντιμικροβιακό,ευστόμαχο,εφιδρωτικό,τονωτικό,αντιαινεμικό,διουρητικό και αποτοξινωτικό.Στο αιθέριο έλαιο της έχουν απομονωθεί 34 ουσίες με διάφορες αντιμικροβιακές ιδιότητες κυρίως φαρμακευτικές.Επίσης βοηθάει από τα κρυοπαγήματα.Αν προσθέσουμε ξυλαράκια κανέλλας και μέλι έχουμε ένα άριστο αντισηπτικό για το βήχα.Καταναλώνεται και βοηθάει τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς,διότι είναι κατά της ευθραστότητας των τριχοειδών αγγείων.Ανθίζει από Ιούνη εώς Ιούλη και αποτελεί στολίδι των βουνών!!

Κατά της διάρροιας και της δυσπεψίας.Χρησιμοποιείται για κρυολογήματα και παθήσεις του αναπνευστικού.Θα την βρείτε σε συσκευσίες των 100 περίπου gr από τα Σφακιά(Ανώπολη) και από τον Ψηλορείτη(Αμάρι) μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων.

error: Content is protected !!